Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Kryptoměnové novinky červen 2022

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Červen ve světě kryptoměn určitě nebyl tím nejpříjemnějším měsícem, ale opět přinesl také řadu novinek. Společně si projdeme souhrn toho nejzajímavějšího, co se odehrálo za uplynulý měsíc. Novinkami vás i tentokrát bude provázet Kytka, kterého můžete znát z redakce některých nejznámějších českých kryptowebů.

Pro začátek krátký pohled na graf Bitcoinu.

Graf BTC / USD - červen 2022

Tentokrát graf vypadá pro mnohé černě. Cena největší kryptoměny během června výrazně klesla a dostala se krátce až na cca 17 500 dolarů. Na grafu vidíme dva velké schody dolů, které společně znamenaly více než 50% propad z červnových maxim okolo 40 tisíc dolarů až na červnová minima.

V titulcích médií se kvůli tomu používaly termíny jako krach na kryptoměnovém trhu a krypto zima. Poprvé se navíc během bear marketu stalo, že se cena BTC propadla pod své ATH z předchozího cyklu.

Před českými soudy se letos řešily první případy týkající se posouzení, zda je Bitcoin osvobozen od zdanění. Brněnský krajský soud rozhodl v obou případech ve prospěch finanční správy. Kdyby však poplatník svými bitcoiny zaplatil za zboží, daň by podle soudu platit nemusel. V rozsudku se k tomu uvádí:

„Využije-li někdo bitcoin k platbě za zboží a služby, nebude tato transakce podléhat dani z příjmů podle ustanovení § 10 odst. 1 zákona o daních z příjmů.”

Legislativa uvalující dvouleté moratorium na těžbu kryptoměn prošla senátem státu New York a od zavedení ji dělí podpis demokratické guvernérky státu Kathy Hochulové. Zákon ukládá dočasný dvouletý zákaz činnosti. Přitom platí, že během této doby budou těžební operace podléhat „úplnému obecnému přezkoumání prohlášení o dopadu na životní prostředí.“

Do problémů se dostala největší kryptoburza na světě - Binance. SEC ji podle zprávy Bloombergu vyšetřuje pro údajný prodej neregistrovaných cenných papírů. Předmětem vyšetřování je, zda společnost Binance Holdings porušila pravidla pro cenné papíry, když před pěti lety uvedla na trh svůj token BNB v rámci počáteční nabídky coinů (ICO).

V Senátu Spojených států amerických v úterý Cynthia Lummisová a Kristen Gillbrandová představily dlouho očekávaný návrh Zákona o odpovědných finančních inovacích. Návrh má 69 stran a političky si od něj slibují vyjasnění rolí SEC a CFTC. Zákon navíc přináší pro kryptoměnové transakce do 200 dolarů daňové osvobození z daně z příjmů.

Fanoušci Litecoinu (LTC) se dočkali delistování své oblíbené kryptoměny z jihokorejských kryptoburz Bithumb a Upbit, které dříve delistovaly privacy coiny Monero a Zcash. Důvodem jsou nové anonymní funkce, které Litecoin získal pomocí Mimblewimble. Litecoin je tak nyní v rozporu s jihokorejskými předpisy proti praní špinavých peněz (AML).

Během soustavných poklesů cen většiny kryptoměn a krachu některých kryptoměnových společností začaly některé kryptoburzy propouštět. K platformám, které se v nedávné době uchylují k propouštění části zaměstnanců, patří Gemini, BlockFi, Robinhood či Crypto.com.

Naopak nábor nových zaměstnanců během medvědího trhu zahájila Binance. Generální ředitel Changpeng Zhao na Twitteru uvedl:

„Právě teď je mnohem lepší najímat. Během býčích trhů každý začíná své vlastní projekty a každý dostává zaplaceno směšnou částku. Nyní jsou trhy vyváženější, takže jsou k dispozici nejlepší talenti a my je chceme najmout.”

Zákon o zákazu plateb pomocí digitálních aktiv prošel prvním čtením v ruském parlamentu. V případě přijetí bude znamenat plošný zákaz používání kryptoměn, resp. „digitálních finančních aktiv“ (DFA) k platbám za zboží nebo služby pro obyvatele Ruska.

Zatímco cena největší kryptoměny v červnu spadla pod 20 tisíc dolarů za jednotku, hlasy kritiků Bitcoinu zesilují. Odpůrci kryptoměn věští blízký konec či zdvojnásobení propadů.

Po červnovém komentáři šéfa SEC Garyho Genslera v rozhovoru pro CNBC mají příznivci největší platformy smart kontraktů na kryptotrhu opět důvod k obavám. Regulátor by totiž mohl na Ethereum nahlížet jako na cenný papír. Potvrdil však dlouhodobý postoj komise, že Bitcoin je komodita a nespadá tak v USA pod regulaci SEC, ale CFTC.

Navzdory probíhajícímu bear marketu se objevují signály, které naznačují, že všechno není pouze negativní. Údaje on-chain analytické společnosti Glassnode ukazují, že investoři přestali převádět bitcoiny na burzy, aby je zde prodali.

Glassnode uvádí:

„Zůstatek bitcoinů (BTC) na burzách právě dosáhl tříletého minima 2 384 477 040 BTC.”

Na scénu se vrátili drobní investoři. Počet nenulových adres bitcoinových peněženek dosáhl historického maxima – více než 42 milionů. Na maximech je také počet adres držících jeden celý BTC a více. Těch je nyní přes 870 tisíc.

Po celém světě v roce 2022 dochází k nebývalému nárůstu inflace na dvouciferné hodnoty. V zemích jako Zimbabwe však znehodnocení měny zašlo mnohem dál.

Poté, co inflace v Zimbabwe v červnu vzrostla na 191,6 %, zimbabwské měnové orgány se rozhodly zvýšit referenční úrokovou sazbu na 200 % ročně. Mezitím RBZ, místní centrální banka, ve svém prohlášení uvedla, že její výbor pro měnovou politiku (MPC) se rozhodl začít pro veřejnost razit zlaté mince k uchování hodnoty.

Ethereum v červnu zakončilo rekordně dlouhou sérii červených svící na týdenním grafu. Série došla až k číslu 11 označujícím počet týdnů v řadě, kdy druhá největší kryptoměna zaznamenala pokles, než koncem června konečně dokázala sérii přerušit.

Propad Etherea byl zřejmě podpořen likvidací masivních pozic velkých hráčů, kteří se dostali do problému. Patří k nim jeden z největších poskytovatelů půjček v oboru – Celsius Network – či jeden z největších kryptoměnových hedgeových fondů – Three Arrows Capital.

Zdroje:

https://www.zakonyprolidi.cz/judikat/ksbr/30-af-41-2020-49

https://cryptobriefing.com/new-york-state-senate-passes-crypto-mining-moratorium-bill/

https://www.gillibrand.senate.gov/imo/media/doc/Lummis-Gillibrand%20Responsible%20Financial%20Innovation%20Act%20%5BFinal%5D.pdf

https://decrypt.co/102350/crypto-exchanges-delist-litecoin-privacy-feature-concerns

https://cryptopotato.com/russia-passes-first-reading-of-bill-seeking-to-ban-digital-assets-as-means-of-payment-report/

https://www.cnbc.com/video/2022/06/27/sec-chair-gary-gensler-discusses-potential-crypto-regulation-and-stablecoins.html?&qsearchterm=gary%20gensler

https://twitter.com/glassnodealerts/status/1541319296445448193

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-25/zimbabwe-plans-triple-digit-interest-rate-hike-to-tame-inflation

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.