Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Kryptoměnové novinky březen 2023

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Bankovní sektor se v březnu 2023 otřásl během pádu několika bank. Problémy se přenesly i na některé kryptoměnové projekty. V krypto světě mezitím probíhala jiná bouře - regulační. Z obrovského množství kryptoměnových novinek jsme pečlivě vytřídili jen ty nejzajímavější. Souhrnem novinek za poslední měsíc vás i tentokrát bude provázet Kytka, kterého můžete znát z redakcí některých nejznámějších českých kryptowebů.

Pro začátek krátký pohled na graf Bitcoinu.

Graf BTC / USD - březen 2023

Březen nejprve přinesl propad spojený s událostí černé labutě. Proběhly pády hned několika bank, včetně tria Signature, SIlvergate a Silicon Valley Bank. Bitcoin však od jejich pádu předvedl strmou jízdu. Prudký růst, který pokračoval během problémů bankovního sektoru, vyšvihl BTC z březnového minima na ceně několik set dolarů pod 20 000 na maximum nad 29 tisíci USD. Celkově tak byl březen pro výkonnost BTC velmi úspěšný s měsíčním růstem o cca 6,3 tisíc dolarů, tedy více než 30 %.

Přes měsíční výsledky pokles ceny 3. března jen během méně než hodiny vymazal 22 miliard dolarů z tržní kapitalizace Bitcoinu. Prudký propad v řádu minut nastal uprostřed vlny nejistoty ohledně krypto banky Silvergate Capital, která později spadla. Důvodem kolapsů amerických bank byly obchodní ztráty způsobené propadem ceny dlouhodobých státních dluhopisů v důsledku zvyšování úrokových sazeb Fedem.

Když následně kolabovala banka Silicon Valley Bank, Společnost Circle, která stojí za stablecoinem USDC, odhalila, že má v Silicon Valley Bank rezervy 3,3 miliardy dolarů z celkových 40 miliard dolarů. V důsledku toho se na několik dní cena stablecoinu USDC výrazně odklonila od 1 dolaru. Ačkoli se USDC později vrátil na svou dolarovou fixaci, událost poškodila důvěru ve stablecoiny.

Blockchain Ethereum nasadil funkci známou jako „ abstrakce účtu.“ Je považována za klíčové vylepšení, které by uživatelům mohlo usnadnit obnovu kryptoměn, pokud ztratí soukromé klíče k online peněžence. Nový standard, formálně známý jako ERC-4337, byl nasazen prostřednictvím chytré smlouvy nazvané EntryPoint.

Bezpečnostní výzkumník nadace Ethereum Yoav Weiss uvedl, že noví uživatelé se již brzy nebudou muset učit o složitých počátečních frázích nebo o technickém procesu nastavení peněženky pro vstup do decentralizovaného světa kryptoměn. Dodal:

„Příští miliarda uživatelů nebude psát 12 slov na kus papíru. To normální lidé nedělají. Musíme jim poskytnout lepší použitelnost, neměli by muset přemýšlet o kryptografických klíčích.”

Zákon o decentralizovaných autonomních organizacích (DAO) byl začátkem března schválen v americkém státě Utah. Nový regulační rámec poskytuje DAO právní uznání a omezenou odpovědnost a právně je označuje jako „Utah LLDs.“ Americký stát tak dává oficiálně zelenou novému typu společností s decentralizovaným vedením.

Prezident USA Joe Biden v souvislosti se svým rozpočtovým plánem pro rok 2024 navrhuje téměř zdvojnásobit sazbu daně z kapitálových zisků nad 1 milion dolarů. Vysoce úspěšní investoři včetně krypto investorů by nově zaplatili daň ve výši 39,6 %. Návrh dále počítá s novou daní pro těžaře kryptoměn, kteří mají nově podléhat 30% spotřební dani ze svých nákladů na elektřinu.

Později Biden ještě vydal výroční zprávu Bílého domu, kde šířil obavy a nejistotu ohledně kryptoměn. Zpráva navrhuje, že kryptoměny neplní funkce suverénních peněz a nedosahují svých „propagovaných“ výhod a chválí CBDC.

Daně nebyly jediné, co kryptoměnovým investorům nejen v USA dělalo v březnu starost. Úřady Spojených států podnikly vážné kroky zasahující krypto burzy v USA. Začátkem března generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová podala žalobu na KuCoin. Podle žaloby KuCoin nabízí tokeny, které splňují definici cenného papíru, aniž by měla příslušnou registraci.

Kryptoburza Coinbase obdržela předběžné oznámení (tzv. Wells notice) o možné žalobě americké SEC. Burzovní regulátor se soustředí na nezveřejněný počet krypto aktiv kótovaných na její platformě, které považuje za neregistrované cenné papíry. Kromě toho SEC předesílá, že v případě žaloby napadne největší americkou kryptoburzu také za její staking službu Coinbase Earn, institucionální platformu Coinbase Prime a peněženku Coinbase Wallet.

Guvernér amerického státu Florida ve svém březnovém projevu řekl, že nechce, aby se na Floridě kdy začaly používat CBDC. Floridský guvernér a potenciální kandidát na prezidenta USA pro rok 2024 vyzývá další státy, jako je Texas, aby se k němu připojily a zakázaly digitální měny centrální banky.

Poskytovatel služeb kybernetické bezpečnosti Kaspersky vydal zprávu o rizicích spojených s používáním kryptoměn. Šokující závěry průzkumu uvádí, že každý třetí držitel kryptoměn v USA byl okraden o svá digitální aktiva.

Generální ředitel Terraform Labs a zakladatel neblaze proslulého stablecoinu UST byl po měsících na útěku zatčen na Černé Hoře. Do Kwon měl navíc údajně falešné dokumenty. V soudním podání podepsaném právníkem Spojených států Damianem Williamsem byl 31letý podnikatel obviněn z podvodů či manipulace trhu.

Německá banka Dwp Bank nabídne krypto účty více než tisícovce přidruženým bankám na nové platformě wpNex. Krypto účty budou fungovat po boku běžných účtů zákazníků bank a nebudou vyžadovat dodatečné ověření identity zákazníka. Deutsche WertpapierService Bank (Dwp Bank) je gigant poskytující zpracování cenných papírů přibližně 1200 bankám v Německu.

Ve Velké Británii narostl neduh omezování krypto sektoru ze strany bank do rozměrů, které již podle některých ohrožují odvětví jako takové. Řada britských bank zcela omezuje svou interakci s tímto sektorem, což má dopad také na zákazníky. Su Carpenter, ředitelka operací lobbistické skupiny obhajující digitální aktiva CryptoUK, vyzvala tamní ministerstvo financí, aby proti tomuto trendu zakročilo.

Americká komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC) podala žalobu na největší světovou krypto burzu Binance a jejího generálního ředitele Changpenga „CZ“ Zhao. Údajně poskytovali služby zákazníkům v USA, na které neměli povolení. Kromě toho žaloba otevírá rozsáhlá obvinění ohledně podnikání krypto burzy a jejího vedení, včetně porušení zákona o komoditní burze a mimo jiné také z manipulace trhu a obchodování proti svým zákazníkům. Zhao tato obvinění odmítl a uvedl, že s regulátorem dlouhodobě spolupracují a takový krok nečekali.

Zatímco krypto burzy čelí žalobám, největší americký elektronický burzovní trh Nasdaq se připravuje na spuštění služby krypto custody. Podle společnosti budou služby úschovy digitálních aktiv spuštěny do konce druhého čtvrtletí. Poprvé přitom byly oznámeny v září minulého roku. Úschova bitcoinů a etherů má být prvním krokem k vybudování široké sady služeb pro divizi digitálních aktiv skupiny.

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.