Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Kryptoměnové novinky květen 2023

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Zatímco se ekonomové a investoři soustředili na úrokové sazby Fedu a dluhový strop Spojených států, kryptosektor pokračoval ve svém prudkém rozvoji. Opět je tu začátek nového měsíce a my vám přinášíme souhrn aktualit z kryptosvěta. Těmi nejzajímavějšími událostmi ze světa digitálních aktiv vás i tentokrát bude provázet Kytka, kterého můžete znát z redakcí nejlepších tuzemských kryptowebů.

Začneme opět krátkým pohledem na graf.

Graf BTC / USD - květen 2023

Z grafu BTC za květen je zřejmé, že nešlo o nejúspěšnější měsíc z pohledu cenového výkonu hlavní kryptoměny. Zatímco první polovina měsíce je spojena s vyšší volatilitou, od 13. května Bitcoin konsolidoval v pásmu cca 26 000 až 28 000 dolarů. Na začátku měsíce se hlavní kryptoměna obchodovala za 29 430, na konci května již stál 1 BTC 26 930 dolarů.

V květnu prohrál svou bitcoinovou sázku bývalý technologický ředitel Coinbase Balaji Srinivasan. Bitcoin nedosáhl ceny 1 milion dolarů díky hyperinflaci. Jako vyrovnání zaplatil Srinivasan pseudonymnímu uživateli Twitteru Jamesi Medlockovi 500 000 dolarů, dále věnoval 500 000 $ vývojářům Bitcoin Core a dalších 500 000 $ neziskové charitativní organizaci Give Directly.

„Právě jsem spálil milion dolarů, abych vám řekl, že tisknou biliony… Utratil jsem své vlastní peníze, abych vyslal prokazatelně nákladný signál, že s ekonomikou není něco v pořádku a že to nebude ‚měkké přistání,‘ jak Powell slibuje – ale něco mnohem horšího,” dodal.

Jak asi víte, nyní už existují dokonce celé státy, které přijaly Bitcoin jako měnu. Nejnověji je zde také stát, který údajně ve velkém těží BTC. V květnu vyšlo najevo, že Bhútán tajně využil své zdroje k podpoře skrytého úsilí o těžbu bitcoinů. Ještě zajímavější je, že v minulém roce utratil 5 % svého HDP na nákup zařízení na těžbu Bitcoinu.

Tokeny „Bitcoin Request for Comment“ (BRC-20) a rostoucí popularita protokolu Ordinals pohání poptávku po blokovém prostoru Bitcoinu. Poplatky za transakce na blockchainu hlavní kryptoměny stouply v rámci NFT hypu na dvouletá maxima. Takto vysoké bitcoinové poplatky byly naposledy k vidění v roce 2021, kdy BTC trhal tehdejší historická maxima cca 60 tisíc dolarů.

Na 2 roky do vězení poslal soud bývalého produktového manažera Coinbase za jeho roli při využívání důvěrných informací, které získal během svého působení v Coinbase. Ishan Wahi se podle soudu spolu se svým bratrem Nikhilem Wahim a společníkem Sameerem Ramanim během obchodováním zasvěcených osob nelegálně obohatili o 1 až 1,5 milionu dolarů.

Ministerstvo financí Spojených států a Internal Revenue Service (IRS) podalo 45 pohledávek v hodnotě 44 miliard dolarů proti zkrachovalé kryptoměnové burze FTX a jejím dceřiným společnostem. Obrovské daňové nedoplatky by mohly ohrozit či snížit schopnost FTX a přidružených společností odškodnit své věřitele.

22. května si kryptokomunita připomněla 13 let od prvního známého bitcoinového nákupu, který se zapsal do dějin - Bitcoin Pizza Day. Programátor Laszlo Hanyecz v roce 2010 zakoupil 2 pizzy za 10 000 bitcoinů. Při dnešních cenách kryptoměn, kdy jeden bitcoin stojí téměř 600 000 Kč, to odpovídá necelým 6 miliardám korun.

Hongkongská komise pro cenné papíry a futures (SFC) oznámila, že tamní retailoví obchodníci získají přístup na regulované platformy pro obchodování kryptoměn. Provozovatelé kryptoburz, kteří jsou ochotni dodržovat pokyny regulátora, nyní mohou požádat o licenci.

Komplexní regulační rámec pro virtuální aktiva v Hong Kongu se řídí zásadou – stejné podnikání, stejná rizika, stejná pravidla – a jeho cílem je poskytovat robustní ochranu investorů a řídit klíčová rizika, uvedla Šéfka SFC Julia Leung.

Hype okolo memecoinů je jedním z hlavních vlivů, které přispívají k růstu bitcoinových NFT. Měsíční objem obchodů s nezaměnitelnými tokeny (NFT) a meme coiny na Bitcoinu v květnu překonal Solanu. Stal se tak druhým hned po Ethereu.

Generální ředitel společnosti Ledger Pascal Gauthier se omluvil se za „chybnou komunikaci“ firmy. Výrobce hardwarové peněženky překvapil zákazníky oznámením, že jim začne nabízet úschovu seedů a privátních klíčů. Ty by se tak teoreticky mohly stát náchylnými k hacku či úniku, nebo by v některých případech mohly být předány vládám. Ledger slibuje v reakci na přání komunity urychlit přechod co největší části svého kódu na open source, včetně kódu zmíněné novinky před jejím spuštěním.

ECB vyhodnotila výsledky prototypování digitální měny centrální banky (CBDC). Testovaly se různé případy použití digitálního eura, krátce před možným spuštěním pilotní verze. Obavy odpůrců zahrnují potenciální plnou kontrolu a dohled nad vaší peněženkou, což CBDC umožňují.

Bali varuje turisty, že jim za případné provedení jakékoli platby pomocí kryptoměny hrozí tvrdé postihy. Guvernér Bali Wayan Koster vyslal zahraničním turistům jasnou zprávu, že kryptoměny jsou nelegální formou platby, a to i v hotelech, restauracích a malých firmách. Případné tresty zahrnují vysoké pokuty a 1 rok ve vězení.

Se zahraničními turisty, kteří se chovají nevhodně, vykonávají činnosti, které nejsou povoleny v jejich vízovém povolení, používají kryptoměny jako platební prostředek a porušují další ustanovení, bude tvrdě naloženo.

Chybějící přístup fiat měny na kryptoburzu vedl k propadu ceny Bitcoinu o více než 5 tisíc dolarů na australské pobočce Binance. K situaci došlo kvůli blokování kryptoměn ze strany bank. Místní krypto obchodníci urychleně prodávali své držby kryptoměn do australských dolarů, než se za pár dní zavřou dveře pro výběry do místních bank. Binance mezitím marně hledá nového poskytovatele bankovních služeb v Austrálii.

Ruská vláda již neplánuje spustit regulovanou národní kryptoměnovou burzu. Ta měla být součástí Moskevské burzy. Podle oznámení z listopadu 2022 místní vláda zvažovala spuštění jednotné krypto burzy. Ruské ministerstvo financí bylo údajně mezi úřady, které takový plán nepodporovaly.

Podle viceguvernéra Bank of Russia Alexeje Guznova je příliš brzy mluvit o kryptoměnových burzách v Rusku v klasickém slova smyslu. Pravděpodobnější je, že takové platformy by spíše fungovaly jako organizace, které koordinují interakci mezi vývozci a dovozci při usnadňování přeshraničních transakcí. Takové organizace například pomohou ruským společnostem platit za paralelní dovoz, poznamenal.

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.