Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Kryptoměnové novinky červen 2023

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Ani nadcházející léto nezastavilo bouřlivý vývoj událostí ve světě digitálních měn a finančních technologií. Začátek nového měsíce je zde a s ním i náš pravidelný přehled novinek. Těmi nejzajímavějšími událostmi ze světa digitálních aktiv vás i tentokrát bude provázet Kytka, kterého můžete znát z redakcí nejlepších českých kryptowebů.

Začněme jako vždy krátkým pohledem na graf.

Graf BTC / USD - červen 2023

Červnový vývoj ceny BTC vytváří na grafu velmi výmluvný obrázek. Jak vidíme, cena hlavní kryptoměny zpočátku hledala low. V druhé polovině měsíce však náhle vystřelila na sever a překonala kulatou úroveň 30 tisíc dolarů. K tomu došlo po odrazu z červnového minima cca 25 000 dolarů za 1 bitcoin. Celkově byl červen pro cenu Bitcoinu úspěšným měsícem, král kryptotrhu posílil z počátečních cca 27 tisíc USD na bezmála 30 400 USD.

Začátkem měsíce otřásly krypto světem dva bezprostředně po sobě následující vážné regulační zásahy. Americká komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zažalovala Binance (5. 6.) a Coinbase (6. 6.). Zatímco obě krypto burzy měly podle SEC nelegálně nabízet cenné papíry, Binance a její vedení navíc regulátor obvinil ze závadného nakládání s prostředky zákazníků. Obě společnosti ihned oznámily, že s obviněními nesouhlasí a hodlají se důrazně bránit u soudu.

Vzhledem k tomu, že Binance je největší kryptoburza na světě a Coinbase v USA, jednalo se de facto o útok na hlavní centra kryptoměnové infrastruktury. V souvislosti se žalobami SEC se navíc již nejméně 67 kryptoměn ocitlo na jakési “černé listině” těch, které komise považovala za cenné papíry, včetně Cardana, Solany, Polygonu a řady dalších.

„Nepotřebujeme další digitální měnu. Digitální měnu už máme. Říká se tomu americký dolar; nazývá se to euro; tomu se říká jen. Máme digitální investice.., ať už jde o velké technologické společnosti, automobilové společnosti, všechno je právě teď digitální, svět investování,” prohlásil předseda SEC Gensler.

Kroky SEC měly pro kryptoměnové investory fatální následky v podobě výrazných cenových propadů. Nejvážněji (o desítky procent) padaly ceny těch kryptoměn, které regulátor označil za cenné papíry. Začaly je delistovat některé krypto burzy a investiční společnosti, přičemž jako první platforma Robinhood delistovala právě výše zmíněnou trojici altcoinů (ADA, SOL, MATIC).

Gary Gensler si vysloužil ostrou kritiku fanoušků kryptoměn, ale i některých zákonodárců. Americký kongresman Warren Davidson 12. června představil ve Sněmovně reprezentantů USA SEC Stabilization Act (Zákon o stabilizaci SEC). Jedním z hlavních výsledků případného přijetí ustanovení návrhu zákona je odvolání předsedy Komise pro cenné papíry (SEC) Garyho Genslera.

„Americké kapitálové trhy musí být chráněny před tyranským předsedou, včetně toho současného. Proto předkládám legislativu, která napraví pokračující zneužívání moci a zajistí ochranu, která bude v nejlepším zájmu trhu po mnoho dalších let. Je čas na skutečnou reformu a na odvolání Garyho Genslera z funkce předsedy Komise pro cenné papíry a burzy,” uvedl Davidson.

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států obvinilo dva podezřelé, kteří jsou údajně zodpovědní za hack krypto burzy Mt. Gox. Krádeže 647 000 bitcoinů se měla dopustit dvojice mužů ruského původu - 43letý Alexey Bilyuchenko a 29letý Aleksandr Verner. Během období od září 2011 minimálně do května 2014 údajně převzali kontrolu nad serverem Mt. Gox umístěným v Japonsku. Poté pokračovali v periodickém převádění BTC z Mt.Gox k sobě, dokud „velká většina“ BTC zákazníků nebyla vyčerpána z burzy.

BlackRock, největší správce finančních aktiv na světě s objemem spravovaných aktiv ve výši 8 bilionů dolarů, požádal o schválení spotového ETF na Bitcoin. V případě schválení SEC, která však dosud všechny podobné žádosti odmítla, by se jednalo o první takový produkt v USA.

Právo používat hotovost jako způsob platby se v červnu stává součástí Ústavy na Slovensku. Tamní vláda tak reaguje na obavy, které mohou v lidech vzbuzovat CBDC. Podle politiků novinka nabídne lidem jistotu, že se nemusí bát, že s nadcházející digitalizací fyzické peníze zcela vymizí.

Skupina největších finančních institucí na světě spouští krypto burzu. Nový trh digitálních aktiv EDX Markets získal financování od těžkých vah, včetně společností Charles Schwab, Citadel Securities, Fidelity Digital Assets, Paradigm, Sequoia Capital a Virtu Financial. Obchodují zde mezi sebou firmy, a to prozatím jen 4 kryptoměny: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) a Bitcoin Cash (BCH).

Automobilka Škoda ve své pobočce v Indii zahajuje vlastní obchodní trh pro nezaměnitelné tokeny (NFT). Vývojáři uvedli, že platforma Škodaverse India bude mít nízké transakční poplatky, interoperabilní NFT pro multiplatformní použití a ekologické, škálovatelné NFT.

„Vstupujeme do prostoru Web3 a zveme vás, abyste se k nám připojili tím, že budete prozkoumávat, sbírat a vlastnit unikátní digitální umělecká díla,” uvedla společnost.

Bývalí animátoři společností Pixar, Netflix a Marvel pracují na animovaném filmu, který financuje DAO a postavy jsou z NFT. The Rise of Blus: A Nouns Movie je tak považován za první animovaný film financovaný decentralizovanou autonomní organizací.

Společnost MicroStrategy oznámila, že zakoupila BTC za dalších 347 milionů USD. Po tomto nákupu se celkové držby MicroStrategy spolu se svými dceřinými společnostmi zvýšily na 152 333 BTC. Aktuální celková pořizovací cena bitcoinů společnosti činí přibližně 4,52 miliardy USD při průměrné nákupní ceně 29 668 USD za 1 bitcoin včetně poplatků a výdajů.

Podle červnové zprávy společnosti TRM v roce 2022 kryptosektor ovládla pyramidová a Ponziho schémata. V minulém roce byli krypto investoři podvedeni různými Ponziho schématy o nejméně 7,8 miliardy dolarů. Celkově pak oběti ztratily v roce 2022 v důsledku různých podvodů přibližně 9,04 miliardy dolarů. Naproti tomu “jen” 3,7 miliardy dolarů bylo údajně ukradeno prostřednictvím hacků a exploitů.

Slovenská vláda schválila důležitou změnu, která odstraní brutální zdanění, kterému dosud podléhali všichni investoři do kryptoměn v zemi. Parlamentem na Slovensku prošla novela o dani z příjmů, která zavádí daň při prodeji kryptoměn ve výši 7 %, pokud je mezi nákupem a prodejem časové období alespoň 1 roku.

Zákonodárci zrušili platbu zdravotních odvodů ze zisků z kryptoměn, díky které se dosud celkové zdanění kryptoměn na Slovensku vyšplhalo až na drakonických 39 %. Novela, kterou ještě musí podepsat prezidentka Zuzana Čaputová, dále od příštího roku ruší zdanění směny jedné kryptoměny za jinou či drobné nákupy zboží a služeb za kryptoměny do ročního limitu 2400 eur (cca 57 tisíc kč).

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.