Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Kryptoměnové novinky duben 2023

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Zatímco ekonomy zaměstnává celá řada témat během rostoucích sazeb a krachů některých bank, kryptosektor se řítí kupředu pekelnou rychlostí, jako vždy. Máme za sebou další měsíc a přišel tak čas na pravidelný souhrn kryptoměnových novinek. Těmi nejzajímavějšími událostmi ze světa digitálních aktiv vás i tentokrát bude provázet Kytka, kterého možná znáte z redakce nejlepších tuzemských kryptowebů.

Začneme opět krátkým pohledem na graf.

Graf BTC / USD - duben 2023

Z grafu Bitcoinu za duben můžete mít rozporuplné pocity. Cenově si BTC polepšil z cca 28 500 dolarů na 29 300 USD. Pokud se ale zaměříme na trend, můžeme ve druhé polovině měsíce spatřit nižší low a následně i nižší high, což si lze vyložit jako downtrend. Delší časové období však takovou myšlenku vylučuje, protože od začátku roku je Bitcoin stále v relativně silném uptrendu. Nakonec i přes klopýtnutí můžeme duben považovat z pohledu ceny hlavní kryptoměny za úspěšný měsíc.

Zajímavostí je, že společnost Bernstein Research z Wall Streetu hovořili o Bitcoinu jako o nejrychlejším koni. Poukázali na to, že zatímco zlato se stává čím dál atraktivnějším, o Bitcoin je nižší zájem, přestože nabízí lepší výnosy. Podle společnosti však bude výkonnost digitální měny nadále překonávat žlutý kov.

Paris Blockchain Week (PBW) oslavil svůj čtvrtý ročník. K události došlo během pokračujících protestů v Paříži a zhoršujících se makroekonomických podmínek ve Francii. Prostory akce byly obleženy demonstranty, kteří skandovali a tančili na prahu místa konání konference. Přesto si účastníci akci pochvalovali a považovali za důležité mluvit o krypu i s lidmi z okolního světa.

České kryptoměnové firmy, jako jsou krypto burzy a směnárny, přicházejí o své bankovní účty v Equa bank poté, co se banka sloučila s ke kryptoměnám nepřátelskou Raiffeisenbank. Podle ekonoma Dominika Stroukala přitom má kryptosektor v České republice šanci stát se světově významným a poskytnout zemi status leadera v rámci nových technologií a centra inovací. Raiffeisen se pak v dubnu opět stala terčem kritiky kvůli své neochotě přestat působit v Rusku po invazi na Ukrajině.

Bitcoinový white paper byl nalezen v operačním systému od společnosti Apple. Než jej při první aktualizaci společnost smazala, mohli jste ho najít doslova na každé kopii operačního systému MacOS od Mojave po Venturu. Soubor byl pojmenován jako simpledoc.pdf a měl pouze 184 KB. Apple nezveřejnil, jak se do jeho OS dostal hlavní dokument popisující Bitcoin, který Satoshi Nakamoto vydal ještě před jeho spuštěním či první transakcí.

Hlavní kryptoměna se opět stala terčem kritiky Warrena Buffetta. Legendární investor řekl, že digitální hotovost nemá žádnou vnitřní hodnotu a že ti, kdo do Bitcoinu investují, v podstatě hazardují. Dále uvedl:

„Zažili jsme explozi hazardu. Rád sázím na fotbalový zápas, když sedím a dívám se – dělá to hru zajímavější. Ale nemyslím si, že bych se chtěl živit sázením proti vládě,” uvedl magnát.

Hard fork Shapella byl 12. dubna oficiálně spuštěn na mainnetu Ethereum. Hlavní přínos tohoto upgradu spočívá v tom, že validátoři Etherea mohou svůj staknutý ether vůbec poprvé vybírat z Beacon Chainu. Ethereum se tak opět úspěšně posunulo o krůček vpřed a de facto se stává plně funkčním systémem proof-of-stake.

Americká komise pro cenné papíry a burzy (SEC) rozšiřila své portfolio kroků proti krypto sektoru o novou žalobu proti kryptoměnové burze Bittrex. Bittrex podle SEC nabízel nákup a prodej krypto aktiv způsobem, který porušuje zákony o cenných papírech. Komise také jmenovala konkrétní kryptoměny, se kterými má problém. Omise Go (OMG), Algorand (ALGO), Dash (DASH), Tokencard (TKN), i-House Token (IHT) a Naga (NGC) – to jsou všechno podle SEC cenné papíry.

Intel plánuje ukončení výroby své řady bitcoinových těžařů. Společnost přestane přijímat objednávky na ASIC Blockscale řady 1000 do 20. října. Po dodání dříve přijatých objednávek v příštím roce má výroba čipů Blockscale, které Intel uvedl teprve v dubnu 2022, definitivně skončit.

Gary Gensler, předseda americké komise pro cenné papíry a burzy, stanul před výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů Spojených států. Na tzv. grilování Gensler pod tlakem některých politiků opakovaně ztrácel slova a nedokázal jasně odpovědět ani na několikrát opakovanou otázku, zda je druhá největší kryptoměna cenný papír podléhající dohledu SEC, nebo komodita spadající pod CFTC. Roztržitost předsedy SEC dala morální vzpruhu hlasům volajícím po regulační jasnosti v USA a naopak postavila do nelichotivého světla jeho vlastní opakované proklamace, že pravidla jsou velmi jasná, ale kryptoměnové odvětví je zkrátka nedodržuje.

Evropský parlament přijal jednotnou legislativu zaměřenou na kryptoměny - tzv. MiCA. Krypto regulační balíček původem z roku 2020 prošel 20. dubna schvalovacím procesem a ještě musí projít Evropskou radou, než se podle očekávání začne uplatňovat v praxi někdy během příštího roku až dvou let. Odvětvím je v konečné podobě vesměs přijímán kladně, ale ještě bude záležet na konkrétních implementacích a na souvisejících předpisech.

Kryptoburza podnikla preventivní právní kroky proti Komisi pro cenné papíry a burzy spojených států. Žaloba požaduje odpověď na otázku z července 2022. Jednalo se o dotaz formou petice, zda by stávající procesy tvorby pravidel pro cenné papíry mohly být rozšířeny na krypto průmysl.

„Z veřejných prohlášení SEC a vynucovacích aktivit v krypto průmyslu se zdá, že SEC se již rozhodla naši petici zamítnout. Veřejnosti to ale zatím neřekli. Takže žaloba, kterou Coinbase dnes podala, jednoduše žádá soud, aby požádal SEC o sdílení svého rozhodnutí,” uvádí Coinbase ve své žalobě.

„Je široce uznáváno – včetně úřadující komisařky SEC – že stávající požadavky na registraci a zveřejňování SEC jsou neslučitelné s digitálními aktivy, která se zásadně liší od akcií, dluhopisů a investičních smluv, pro něž byly zákony o cenných papírech navrženy, a že SEC tradičně musí minimálně stanovit, jak mají být tyto nevhodné a nekompatibilní požadavky přizpůsobeny digitálním aktivům. Ale SEC odmítla udělat i to,” dodává.

Autor finančního bestselleru Bohatý táta Chudý táta Robert Kiyosaki varuje před zavedením digitální měny centrální banky (CBDC). CBDC podle Kiyosakiho ohrozí svobodu lidí a vloží vládám do rukou nástroje, které povedou k totalitní společnosti. Román George Orwella 1984 by se mohl rychle stát realitou, až USA zahájí zavedení CBDC, říká investor.

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.