Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Kryptoměnové novinky květen 2022

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Také v květnu se ve světě kryptoměn stalo mnoho nových věcí. Společně si projdeme souhrn toho nejzajímavějšího, co přinesl uplynulý měsíc. Novinkami vás i tentokrát bude provázet Kytka, kterého můžete znát z redakce některých nejznámějších českých kryptowebů.

Pro začátek krátký pohled na graf Bitcoinu.

Graf BTC / USD - květen 2022

Cena největší kryptoměny podle tržní kapitalizace se v květnu během prvních 12 dní výrazně propadla. 5. května BTC neúspěšně otestoval úroveň cca 40 tisíc dolarů a během následujícího týdne spadl asi o 35 %.

Zbytek měsíce byl klidnější a cena Bitcoinu se držela okolo 30 tisíc dolarů za jednotku. V závěru dokonce lehce vyskočila nahoru.

Pokračující propady způsobily, že v květnu cena BTC na týdenním grafu vůbec poprvé v historii dovršila hned 8 červených svící v řadě. Srovnatelná červená dráha nemá v historii obdoby s výjimkou jediné situace v roce 2014, kdy BTC vytiskl 6 červených týdenních svící v řadě. Jedná se tak o nový rekord.

Zákonodárci v Panamském národním shromáždění na přelomu měsíce schválili návrh zákona, který reguluje používání a komercializaci kryptoaktiv ve středoamerické zemi známé jako centrum offshore finančních služeb.

Zákon ještě musí podepsat prezident Laurentino Cortizo. Pokud projde, může Panama otevřít dveře k používání kryptoměn a kryptoměnových transakcí v soukromém sektoru a umožní platbu daní v kryptoměně.

Americká komise pro cenné papíry a burzy výrazně zvýšila počet pracovníků odpovědných za ochranu investorů na trzích s kryptoměnami. Podle oznámení kybernetická jednotka SEC, která zahrnuje tým Crypto Assets a Cyber, v květnu přijala 20 nových lidí na celkem 50 vyhrazených pozic.

Květen 2022 se zapíše jako nejtemnější měsíc v historii projektu Terra (LUNA) a Terra USD (UST). Došlo ke ztrátě důvěry a situace, kterou mnozí popsali jako kryptoměnovou obdobu runu na banku.

Zakladatel Etherea Vitalik Buterin později celou událost shrnul takto:

“Zaprvé, cena “volume coinu” [LUNA] klesá. Poté se stablecoin [UST] začne třást. Systém se pokouší podpořit poptávku po stablecoinech vydáváním dalších volcoinů. S nízkou důvěrou v systém je málo kupujících, takže cena volcoinu rychle klesá. Konečně, jakmile je cena volcoinu blízko nule, zkolabuje i stablecoin”

I přes odmítavé reakce komunity projektu následně zakladatel Terry Do Kwon prosadil v hlasování svůj návrh řešení. Pro držitele obou kryptoměn, které se zřítily, byly vydány nové mince.

Po airdropu vznikl nový blockchain bez společné historie transakcí a bez algoritmického stablecoinu. Starý chain se přejmenoval na Terra Classic (token LUNC) a nový nese název Terra (token LUNA).

Německé federální ministerstvo financí (BMF) vydalo první pokyny pro zdanění „virtuálních měn a dalších tokenů” založených na blockchainu. Dokument má 24 stran a pokrývá různé oblasti, které souvisí s kryptem z hlediska německého zákona o dani z příjmů.

Zásadní bod se týká prodeje kryptoměn. Pokyny uvádějí, že podle německých zákonů ministerstvo financí považuje příjem jednotlivce po roce vlastnictví těchto aktiv za osvobozený od daně. Z prodeje kryptoměny za více než rok od jejího nákupu se tak v Německu nemusí platit žádná daň podobně, jako je tomu u akcií.

Před rokem Čína vyhnala bitcoinové těžaře i kryptoburzy, když v květnu oznámila zákaz. Přesně o rok později se země znovu stala jednou ze 3 největších velmocí v těžbě Bitcoinu.

Podle nejnovější studie Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) zde i přes trvající zákaz došlo k oživení těžebního průmyslu, přičemž Čína v současnosti zaujímá 21,11% tržní podíl.

Setkání v Salvadoru se zúčastnili centrální bankéři a jiní zástupci 44 rozvojových zemí včetně Paraguaye, Angoly, Hondurasu, Ghany, Namibie, Ugandy, Egypta, Madagaskaru, Rwandy, Jordánska, Nigérie, Konga, Maroka, Sierra Leone, Súdánu, Zambie, Indie či Malawi.

Nicolas Burtley, spoluzakladatel Galoy Money, prozradil, že centrální bankéři si společně vyzkoušeli na ikonické salvadorské pláži Bitcoin beach platby Bitcoinem pomocí platební sítě Lightning Network.

Evropská centrální banka (ECB) v druhé polovině května zveřejnila výsledky průzkumu zaměřeného na rozšíření kryptoměn, který byl součástí zprávy o finanční stabilitě. 10 % respondentů ze zkoumaných zemí eurozóny uvedlo, že vlastní kryptoměny, z toho 6 % v hodnotě více než 30 000 eur.

V závěru měsíce proběhl na Floridě start rakety Falcon 9 společnosti SpaceX. Na palubě vycestoval na oběžnou dráhu Země také satelit nazvaný Crypto-1 navržený americkým satelitním startupem Cryptosat. Spoluzakladatel Yonatan Winetraub uvedl:

„V podstatě se připojujeme k Uberu vesmírných letů. Všichni letí na stejnou oběžnou dráhu a my jsme jedním z cestujících.

V posledních letech jsme byli svědky velkého rozmachu technologie blockchain a můžeme tyto služby poskytovat ve vesmíru. Doufáme, že budeme schopni obsluhovat blockchainový průmysl a poskytovat tyto moduly, na které se může každý spolehnout, s úrovní zabezpečení, která je bezprecedentní.“

Čínské státní médium Economic Daily koncem měsíce signalizovalo, že čínská vláda může kvůli kolapsu ekosystému Terra zavést ještě přísnější regulace kryptoměn a stablecoinů.

Jak objasnil Colin Wu, kryptoměnový reportér zaměřený na Čínu, tamní zákony zakazují institucím poskytovat krypto služby, ale nezakazují běžným lidem vlastnit či používat kryptoměny. Nyní je podle něj pravděpodobné, že čínská vláda zavede ještě přísnější omezení nebo dokonce úplný zákaz vlastnictví, převodů, nákupu a prodeje stablecoinů, jako je USDT.

Zdroje:

https://www.reuters.com/world/americas/panama-lawmakers-pass-bill-regulate-use-crypto-assets-2022-04-28/

https://www.sec.gov/news/press-release/2022-78

https://cointelegraph.com/news/vitalik-how-to-create-algo-stablecoins-that-don-t-turn-into-ponzis-or-collapse

https://twitter.com/terra_money

https://www.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/Downloads/BMF_Schreiben/Steuerarten/Einkommensteuer/2022-05-09-einzelfragen-zur-ertragsteuerrechtlichen-behandlung-von-virtuellen-waehrungen-und-von-sonstigen-token.pdf

https://www.jbs.cam.ac.uk/insight/2022/bitcoin-mining-new-data-reveal-a-surprising-resurgence/

https://twitter.com/nayibbukele/status/1527424050280144896

https://www.ecb.europa.eu/pub/financial-stability/fsr/special/html/ecb.fsrart202205_02~1cc6b111b4.en.html

https://www.spacex.com/launches/transporter-5/

http://paper.ce.cn/pc/content/202205/31/content_254883.html

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.