Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Kryptoměnové novinky listopad 2022

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Zažíváte bear market v přímém přenosu a získáváte tak velmi cennou zkušenost do budoucna. Listopad přinesl řadu zajímavých novinek, ale také několik velmi špatných zpráv. Tak se i na ně pojďme společně podívat. Novinkami vás i tentokrát bude provázet Kytka, kterého můžete znát z redakce některých nejznámějších českých kryptowebů.

Pro začátek krátký pohled na graf Bitcoinu.

Graf BTC / USD - listopad 2022

Listopad přinesl propad na úrovně, kde někteří analytici začali spekulovat o dně. Další jsou opatrnější a relativní klid či mírný růst na konci měsíce sledují s nedůvěrou. Bitcoin zahájil obchodování na bezmála 20 500 dolarech, ale během propadů se již v první polovině měsíce propadl krátce až pod 16 tisíc USD za jednotku.

Pojďme rovnou na hlavní zprávu měsíce, která celý pád kryptomarketu akcelerovala. Vše začalo veřejným tweetem generálního ředitele Binance Changpenga „CZ“ Zhao. CZ zpochybnil bonitu konkurenční krypto burzy FTX a řekl, že Binance zlikviduje celý svůj podíl v jejích tokenech FTT.

Po oznámení generálního ředitele Binance, že společnost zlikviduje svou pozici v tokenu FTX, se začaly dít věci. Uživatelé to nevzali na lehkou váhu a začali hromadně vybírat prostředky z FTX. Ukázalo se, že k tomu měli dobrý důvod.

Věci nabraly rychlý spád, když šéf FTX náhle oznámil, že požádal Binance, aby zasáhla a pomohla na Bahamách sídlící FTX a jejím uživatelům s cílem „vyřešit problémy s likviditou.“ Jednání o akvizici však nevedly k dohodě a krátce poté nastal kolaps FTX.

Generální ředitel a zakladatel FTX Sam Bankman-Fried řekl investorům, že jeho druhá společnost Alameda Research dluží FTX zákaznické prostředky v hodnotě asi 10 miliard dolarů. Použití zákaznických vkladů FTX tímto způsobem generální ředitel popsal jako „špatný úsudek.“ V rámci své “omluvy” žasnoucím zákazníkům ještě stihl slíbit transparentnost, pokud jeho kryptoburza přežije.

Šéf krachující krypto burzy FTX Sam Bankman-fried měl velké množství investic napříč kryptoměnovým sektorem. Nejméně některé z nich měly používat custody služby krachující společnosti. Mezi oběti tak mimo jiné patří i zákazníci oblíbené lending platformy BlockFi.

Náhlý pád FTX odhalil potřebu změn zaměřených na ochranu krypto investorů před manipulací a zpronevěrou prostředků. V tuto chvíli probíhá vyšetřování v mnoha jurisdikcích po celém světě.

Po samotném krachu se ještě objevil hacker či insider, který odčerpal kryptoměny za 447 milionů dolarů z peněženek americké odnože FTX. Zajímavostí je, že došlo také k druhému hacku, a to v hodnotě 186 milionů dolarů. Ten měla provést jakožto “white hat” (hacker bez zločinných úmyslů) samotná bahamská komise pro cenné papíry a burzy v zájmu ochrany prostředků.

Ještě před těmito událostmi, před půlnocí UTC 1. listopadu, došlo k hacku kryptoburzy Deribit. Uvádí se, že krádež kryptoměn z hot wallet – online peněženky společnosti – způsobila kryptoburze škodu ve výši 28 milionů dolarů.

Klientská aktiva ani žádná z adres cold peněženek nejsou ovlivněny. V souladu s firemním postupem je 99% našich uživatelských prostředků drženo v cold peněženkách, abychom omezili dopad těchto typů událostí,” uvedla společnost.

Deribit uvedl, že i přes nemalou ztrátu způsobenou hackem zůstává ve zdravé finanční pozici. Nyní kontroluje své bezpečnostní opatření a pracuje na vyšetřování incidentu.

Jedna z největších sociálních sítí na světě v listopadu oznámila plán plnohodnotné implementace NFT. Instagram uživatelům poskytne „kompletní sadu nástrojů“ pro vytváření, zobrazování a prodej NFT. To umožní tvůrcům vytvářet vlastní digitální sběratelské předměty a prodávat je na Instagramu i mimo něj.

Komise pro cenné papíry a burzy vyhrála svůj případ proti společnosti LBRY, Inc., společnosti stojící za protokolem LBRY. Podle obvinění LBRY „nabízela a prodávala neregistrované cenné papíry v rozporu s oddílem 5 zákona o cenných papírech z roku 1933.“ Společnost později oznámila, že to pro ni znamená konec, zatímco věří, že samotný blockchain a platforma LBRY přežijí.

Americká centrální banka New Yorku zahájila pilotní program spuštění digitální měny centrální banky (CBDC). Bankovní giganti včetně BNY Mellon, Citi, HSBC, Mastercard, PNC Bank, TD Bank, Truist, U.S. Bank a Wells Fargo budou v rámci pilotního projektu vydávat tokeny a vypořádat transakce prostřednictvím simulovaných rezerv centrální banky.

Právník a podporovatel XRP John Deaton zahájil v druhé polovině měsíce veřejnou kampaň, jejímž cílem je přesvědčit zákonodárce, aby prošetřili předsedu Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) Garyho Genslera a jeho vazby na FTX a Sama Bankmana-Frieda.

Úkolem SEC je chránit investory, ale Gary Gensler jako předseda představenstva znovu a znovu nedokázal ochránit maloobchodní držitele digitálních aktiv. Nyní se objevily důkazy, které dokazují, že Gensler se před multimiliardovým kolapsem FTX setkal se strůjcem toho, co může být jedním z největších podvodů v americké historii, Samem Bankman-Friedem,” stojí ve veřejné petici, která do konce měsíce získala asi 7 500 podpisů.

6milionový středoamerický stát, který jako první na světě začal přijímat Bitcoin jako státní měnu, obnovuje nákupy BTC. Salvadorské rezervy BTC celkově činí až 2 381 BTC. Počínaje 17. listopadem pak v souladu s veřejným oznámením prezidenta Nayiba Bukeleho nakupuje 1 bitcoin denně.

Podle aktualizací zásad ochrany osobních údajů společnosti ConsenSys, když používáte Infura jako svého výchozího poskytovatele vzdáleného volání procedur (RPC) v peněžence MetaMask, bude počínaje 23. 11. 2022 shromažďovat vaši IP adresu a adresu vaší peněženky Ethereum, kdykoli provedete transakci.

V sídle kontroverzního kryptoprojektu Xixoio v Praze koncem listopadu zasahovala policie. Hlavní představitelé společnosti byli údajně zadrženi, včetně šéfa a většinového akcionáře společnosti Richarda Watzkeho pro podezření z investičního podvodu a praní špinavých peněz.

Policie oba podezřelé později propustila a zatím nebyli z ničeho obvinění. Nicméně jim byl zajištěn majetek v hodnotě 50 milionů korun.

Zdroje:

https://twitter.com/cz_binance/status/1589374530413215744

https://twitter.com/SBF_FTX

https://kryptohodler.cz/kolaps-kryptoburzy-ftx-binance-zvazuje-akvizici-aby-pomohla-pokryt-krizi-likvidity/

https://kryptohodler.cz/hack-podivne-machinace-vysetrovani-domino-efekt-co-noveho-kolem-ftx-special-zpravy-tydne/

https://kryptohodler.cz/hacker-bankrotujici-ftx-i-po-prevodu-50-000-eth-patri-k-top-40-drzitelum-etherea/

https://www.coindesk.com/business/2022/11/02/crypto-exchange-deribit-loses-28m-in-hot-wallet-hack/

https://www.coindesk.com/web3/2022/11/02/instagram-users-will-soon-be-able-to-mint-and-sell-nfts/

https://cointelegraph.com/news/lbry-says-it-will-likely-be-dead-following-sec-loss

https://www.newyorkfed.org/newsevents/news/financial-services-and-infrastructure/2022/20221115

https://www.change.org/p/international-connect-to-congress-investigate-gary-gensler-and-ftx

https://twitter.com/nayibbukele/status/1593113857261965312

https://consensys.net/privacy-policy/

https://kryptohodler.cz/sefa-xixoio-richarda-watzkeho-udajne-zadrzela-policie-behem-razie-ve-firme/

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.