Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Kryptoměnové novinky prosinec 2022

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Rok se s rokem sešel a letopočet neúprosně sčítá čas naší přítomnosti, abychom poznali, co nás čeká v budoucnosti. Čas zastavit nelze a také v prosinci pokračoval vývoj a rýsovalo se přijetí krypto aktiv. Těmi nejzajímavějšími novinkami vás i tentokrát bude provázet Kytka, kterého můžete znát z redakce některých nejznámějších českých kryptowebů.

Pro začátek krátký pohled na graf Bitcoinu.

Graf BTC / USD - prosinec 2022

Závěr roku rozhodně nepřinesl tzv. Santa Claus rally, jak mnozí investoři a analytici očekávali. Druhá polovina prosince naopak nabídla cenovou stagnaci poté, co krátká převaha býků umožnila dočasnou pumpu nad 18 tisíc dolarů. Ta byla následně smazána a Bitcoin tak uzavřel měsíc, ale i celý rok, v červených číslech na ceně cca 16 550 dolarů za jednotku. To odpovídá “slevě” bezmála 30 000 dolarů z cenovky 46 300 USD na začátku roku 2022.

Zatímco bear market pokračoval, drobní bitcoinoví střadatelé a investoři pokračovali v akumulaci. V prosinci vyšlo najevo, že drobní a střední investoři nashromáždili v poslední části roku rekordní množství BTC. Například tzv. krabi (držitelé 0,1 až 10 BTC) za 30 dní přidali do svých peněženek podle Glassnode asi 191 600 BTC v hodnotě okolo 3,1 miliardy dolarů, což je nový rekord.

Graf BTC / USD - prosinec 2022

Protokol Ankr začátkem prosince prodělal exploit, který zasáhl syntetické BNB na jeho blockchainu. Došlo k neoprávněnému vytvoření tak ohromného počtu tokenů aBNBc, že kdyby jejich cena zákonitě téměř okamžitě nespadla téměř na nulu, měl by výtěžek hacku hodnotu 6 biliard dolarů, tedy 6 tisíc bilionů.

Poslanecká sněmovna Brazílie přijala zákon, kterým se legalizují krypto platby v zemi. K uzákonění ještě potřebuje podpis hlavy státu. Brazílie v případě konečného přijetí návrhu získá regulační rámec, kterým legalizuje používání kryptoměn jako platební metody. Nejedná se však o přijetí BTC jako zákonného platidla po vzoru Salvadoru.

Kryptoměny mají být podle Elona Muska integrovány do platebních metod Twitteru po boku běžných fiat měn. V prosincovém Twitter Spaces, který pořádá Mario Nawfal, šéf Tesly, SpaceX i Twitteru uvedl:

„WeChat má spoustu funkcí, které by Twitter měl mít. Pro Twitter je tak trochu no brainer mít platby, jak fiat měnu, tak kryptoměnu, a aby to lidé mohli snadno a jednoduše používat.”

Ledger v prosinci představil nový model své hardwarové krypto peněženky s cenovkou něco přes 6 500 Kč. Ten si pro své minimalistické a přesto velmi působivé zpracování ihned vysloužil označení iPod světa kryptoměn. S Ledgerem na něm pracoval Tony Fadell, který dlouhou dobu působil v Applu, kde si ho v roce 2001 najal sám Steve Jobs.

Po týdnech vyčkávání americké ministerstvo spravedlnosti konečně oficiálně podalo trestní oznámení na Sama Bankman-Frieda, zakladatele a bývalého generálního ředitele FTX. Trestní obvinění proti Bankman-Friedovi zahrnují spiknutí, podvod s cennými papíry či praní špinavých peněz. Přidaly se také komise SEC a CFTC s vlastními žalobami. Bankman-Fried byl později propuštěn na kauci ve výši 250 milionů dolarů.

Litecoinové adresy, které vlastní více než jeden milion LTC, drží nejvyšší podíl z dostupné nabídky LTC od června 2017. Tito velcí hráči nashromáždili 2,95 milionu LTC v hodnotě cca 219,6 milionu dolarů jen za pět týdnů a v polovině prosince vlastnili 15,4 % všech LTC v oběhu.

Na největší světovou kryptoburzu Binance se v prosinci po kolapsu FTX valil jeden problém za druhým. Vyrojilo se velké množství FUDu, včetně údajného obvinění z několika trestných činů podle anonymních zdrojů. Čistý odliv kryptoměn z Binance se počítal na miliardy dolarů.

Úřady v Kanadě přijímají opatření k lepší ochraně kanadských investorů do kryptoměn v důsledku kolapsu FTX a šířící se “nákazy”. Všechny krypto obchodní firmy působící v Kanadě – místní i zahraniční – musí dodržovat nově rozšířené podmínky. Ty jim mimo jiné zakazují nabízet maržové nebo pákové obchodní služby jakýmkoli kanadským klientům. Pákový krypto trading je tak nyní v Kanadě zakázaný.

Největší světový emitent stablecoinů Tether se zavázal snížit množství zajištěných úvěrů na nulu v roce 2023. Záměr ukončení praxe půjčování finančních prostředků ze svých rezerv společnost oznámila s tím, že je „kritickým úkolem obnovit víru“ v kryptotrh.

Commodity Futures Trading Commission (CFTC) v soudním podání z 13. prosince označila ETH jako komoditu. Nedávné prohlášení předsedy Rostina Behnama z 30. listopadu přitom tvrdilo, že je Bitcoin jedinou kryptoměnou, na kterou by se mělo pohlížet jako na komoditu. Rozlišení kryptoměn na komodity a cenné papíry se řeší kvůli tomu, že pro cenné papíry platí mnohem přísnější podmínky, kterým krypto ze své podstaty nedokáže vyhovět, a dohlíží na ně SEC.

Podle společnosti Solidus pro monitorování rizik na blockchainu bylo od začátku ledna do 1. prosince spuštěno téměř 118 000 podvodných tokenů ležících na různých blockchainech včetně BNB a ETH. To je 350 scamů denně. Zpráva tvrdí, že BSC Chain je na tom nejhůř, přičemž 12 % všech tokenů BEP-20 je podvodných.

Core Scientific, jedna z největších krypto těžařských firem, vyhlásila koncem roku bankrot. Jako důvod bankrotu společnost uvádí nezaplacené pohledávky Celsius Network ve výši 7 milionů USD, ale i raketový růst cen energií a propady na kryptomarketu.

Společnost MicroStrategy v prosinci nakupovala další bitcoiny. Její bitcoinové rezervy se v období od 1. listopadu do 21. prosince zvýšily o více než 2 500 BTC za zhruba 55 milionů USD. Společnost tak nyní drží více než 132 500 bitcoinů při průměrné nákupní ceně 30 397 amerických dolarů za jednotku.

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
Výkup
2,2600 ETH 12.4.24
Výkup
0,0160 BTC 12.4.24
Prodej
1,6197 ETH 11.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.