Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Kryptoměnové novinky září 2022

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Zatímco se děti vydaly do škol, obchodníci se v září vrátili z letních dovolených a s tím přišly i lehce stoupající objemy obchodování na kryptotrzích. Ani září pak nebylo výjimkou a opět zde máme řadu zajímavých zpráv a novinek ze světa kryptoměn. Tak se na ně pojďme společně podívat. Novinkami vás i tentokrát bude provázet Kytka, kterého můžete znát z redakce některých nejznámějších českých kryptowebů.

Pro začátek krátký pohled na graf Bitcoinu.

Graf BTC / USD - září 2022

Zatímco si můžete pamatovat strmé propady ceny BTC ze srpna, v září již situace vypadá o poznání lépe. Ačkoli je téměř celý měsíc v červených hodnotách, ve skutečnosti je po většinu září patrný spíše stranový pohyb, tedy konsolidace. Hlavní kryptoměna se dokonce odhodlala k růstu z oblasti okolo 19 tisíc tisíc dolarů až na cca 22 500.

Náhlý výpad býků započatý 9. 9. však ukončil stejně rychlý dump o 4 dny později. Zatím tak nelze hovořit o nějakém konci bear marketu, na který někteří z vás pravděpodobně čekají. Bitcoin září otevřel na ceně 20 160 USD a zavřel o necelý tisíc dolarů níže.

Ani medvědí trh však neodradil podvodníky, kterých na kryptokomunitu číhá obrovské množství všude kolem, včetně sociálních sítí a různých dalších platforem. Pozor si dejte také na různé programy, které stahujete na internetu, a to i pokud zdánlivě pocházejí z notoricky známých zdrojů, jako je Google.

K takovým patří falešná aplikace překladače Google translate. Zatímco Google nemá žádnou oficiální desktop aplikaci pro svůj překladač, ta falešná funguje celkem dobře, tedy až na to, že za pár dní po instalaci počítač infikuje kryptominerem. Ten pak bez vědomí uživatele těží Monero (XMR). Tento záludný malware, převlečený za legitimní desktopový software, infikoval 112 000 strojů v 11 zemích.

Zákonodárci státu Kalifornie odsouhlasili zákon o digitálních finančních aktivech, také známý jako AB 2269. Návrh zákona je nyní v rukou guvernéra státu Gavina Newsoma a pokud jej nebude vetovat, vstoupí v platnost od 1. ledna 2025. Pro krypto burzy a další firmy v sektoru stanovuje povinnou licenci a měl by přinést lepší ochranu pro uživatele.

On-chain data TipRanks ukazují, že většina obchodníků s Bitcoinem používá již více než rok velmi jednoduchou obchodní strategii: HODL. Navzdory medvědímu trhu totiž 62 % bitcoinových peněženek neprodalo alespoň rok ani malou část držených mincí.

Liz Trussová, která vyhrála volby do čela Konzervativní strany a stala se tak novou britskou premiérkou, v minulosti podpořila krypto. Žena, která nahradila Borise Johnsona, se nechala slyšet, že chce v království kryptoměny přivítat. To vyvolává v kryptosvětě nadějné očekávání.

„[Spojené království] by mělo vítat kryptoměny způsobem, který neomezuje jejich potenciál.“ uvedla v roce 2018.

Po letech vývoje a odkladů se digitální mašinérie v jádru ETH posunula k mnohem energeticky účinnějšímu systému. 2. největší kryptoměna roky čekala na svůj pravděpodobně nejvýznamnější update, který vývojáři původně pojmenovali ETH 2.0, ale později se pro něj zažil výraz merge (sloučení).

Nyní se po 7 letech Ethereum přestalo těžit, protože 15. září 2022 oficiálně přešlo na proof-of-stake. Spoluzakladatel Etherea Vitalik Buterin krok oslavil a na Twitteru sdílel info, že se s koncem těžby ETH sníží světová spotřeba energie o 0,2 %.

Merge měl také enormní vliv na inflaci ETH. Množství jednotek, které vznikají každý den, kleslo z 14 600 na 1 600. To je srovnatelné s několika bitcoinovými halvingy dohromady. Ethereum navíc dříve zavedlo mechanismus pálení části transakčních poplatků. Při průměrné ceně gas poplatků 16 gwei a více se každý den spálí alespoň 1 600 ETH, což efektivně snižuje čistou inflaci ETH na nulu nebo méně. Ethereum se pak de facto stává deflační kryptoměnou.

S alarmujícím výrokem pro sektor kryptoměn v září přišla americká komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Podle úřadu spadá celé Ethereum včetně všech tokenů a projektů, jako jsou DeFi či NFT atd., pod jurisdikci Spojených států, a tím pádem myšleno pod SEC. Důvodem mají být ethereové síťové uzly, kterých je v USA asi 45 %.

22. září se upgradu dočkalo Cardano (ADA). Aktualizace Vasil přináší zvýšení kapacity sítě a ještě levnější transakční poplatky. Dále by měla zlepšit uživatelskou zkušenost pro vývojáře na Cardanu, kteří chtějí postavit nebo vylepšit první generaci nativních Dapps.

První úspěšná a dosud nejvýznamnější kryptoměna založená Satoshi Nakamotem v roce 2008 a spuštěná v roce 2009 se jmenuje Bitcoin. Novinkou však je, že byl objeven web založený den před doménou bitcoin.org. Ukázalo se, že Satoshi zřejmě zaregistroval doménu Netcoin.org. To naznačuje, že měl do poslední chvíle dvě varianty toho, jak by se měla budoucí hlavní kryptoměna jmenovat. Bitcoin tak ve skutečnosti mohl nést název Netcoin.

Určitých vylepšení se v září dočkal Cosmos (ATOM). To zahrnuje nový whitepaper, který představil například znovuobjevení Cosmos Hubu jako „Interchain“ webu, který umožní ostatním Cosmos blockchainům vypůjčit si validátorový fond Hubu k zabezpečení své sítě. To by mělo znamenat zvýšení poptávky a užitečnosti mincí ATOM v rámci ekosystému a také odměny pro hodlery, kteří je stakují.

Podle generálního ředitele agentury pro vývoj blockchainu Labrys – Lachana Feeneye – přibližně 45 % všech bloků Ethereum, které jsou v současné době ověřovány, používá reléové flashboty MEV-boost. Feeney říká, že MEV-Boost jsou regulované podniky, často se sídlem v USA, které podle něj de facto platí validátory za cenzuru. Uvedl:

„Cenzurují určité transakce v blocích, které vytvářejí, zejména transakce z Tornado Cash. Problém je v tom, že z pohledu validátorů je tito lidé platí, aby to udělali. Takže pokud chcete vydělat více peněz, stačí tuto funkci zapnout a jako validátor trochu zvýšit svůj výnos.”

Merge rozpoutal zvěsti o možné centralizaci validátorů a dalších souvisejících problémech pro Ethereum. Před vývojáři tak leží další úkol, odvrátit tyto obavy a zajistit, že druhá největší kryptoměna zůstane decentralizovaná.

Zdroje:

https://research.checkpoint.com/2022/check-point-research-detects-crypto-miner-malware-disguised-as-google-translate-desktop-and-other-legitimate-applications/

https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billNavClient.xhtml?bill_id=202120220AB2269

https://www.tipranks.com/cryptocurrency/btc-usd/analysis

https://twitter.com/VitalikButerin/status/1570306185391378434

https://decrypt.co/110107/sec-ethereum-us-jurisdiction

https://twitter.com/inputoutputhk

https://twitter.com/orweinberger/status/1573234325046558720

https://gateway.pinata.cloud/ipfs/QmWXkzM74FCiERdZ1WrU33cqdStUK9dz1A8oEvYcnBAHeo

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
1,0000 BTC 29.3.24
Výkup
0,0120 BTC 26.3.24
Výkup
0,0229 BTC 21.3.24
Prodej
2,3374 SOL 20.3.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.