Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Přehled Trhu Leden 2021

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Cena Bitcoinu pokračuje v extrémním růstu

Bitcoin prorazil předchozí ATH teprve v první polovině prosince. Od té doby dosahoval nových maxim prakticky jednou za pár dní. Nejnovější maximum ceny BTC se pohybuje u hranice 35 000 dolarů za jednu minci.

BTC kurz 1

Při pohledu na týdenní gra je vidět, že cena BTC prochází obdobím radikálního růstu a to bez větší korekce. Právě výraznější korekce by mohla cenu BTC snížit až o 40%, což je obvyklá velikost korekce v bull marketu.

Další výstražnou vlajkou je hranice 20WMA na úrovni 17 000 USD. Korekce v bull marketu se v minulých cyklech opírali o support v podobě 20 WMA (20-týdenní klouzavý průměr). Tato korekce by měla nyní procentuální hodnotu přibližně 46%.

BTC kurz 2

Pokud se podíváme na menší časový rámec (4 hodiny), tak je vidět, že za poslední dva dny od dosažení topu přišla menší korekce o velikosti 20%. Ta byla nicméně způsobena vysokými pákami a chamtivostí traderů.

Ti otevírali long pozice se silnou pákou. Propad ceny tak způsobil kaskádu likvidací jednotlivých pákových pozic. Při likvidaci pozice se zástava prodá za tržní cenu, což následně vytváří další tlak na prodej a pokles ceny, který likviduje další pozice. Jen na binance tak bylo za 10 minut zlikvidováno pozic za 190 milionů dolarů.

BTC kurz 3

Celkově tak před sebou máme obrázek trhu, kdy se ceny drží na extrémních hodnotách a zároveň velká část hráčů zvyšuje míry rizik, což ve výsledku vede k větší cenové volatilitě.

6 cenových predikcí Bitcoinu

Cena Bitcoinu roste ze jednoho hlavního důvodu. Na trh vstupují institucionální investoři s velkým kapitálem. Důvodem ke vstupu institucí je primárně ochrana před blížící se inflací. Firmy nechtějí mít peníze v cashi a hledají tak alternativní způsoby ukládání hodnoty a jedním z nich je Bitcoin, potažmo kryptoměny.

Mark Yusko, generální ředitel poradenské společnosti Morgen Creek, odhaduje vzestup ceny Bitcoinu na 100 tisíc dolarů v roce 2021. Důvody této predikce jsou stejné jako v úvodu.

Další cenová predikce pochází z analytického prostředí od PlanB. PlanB je autorem oblíbeného modelu stock-to-flow. Dle jeho mínění poroste cena v následujícím roce na úrovně 100-288 tisíc dolarů.

Analytik Willy Woo je také optimistou a podle jeho slov je nyní pravděpodobné, že Bitcoin může dorazit na úroveň 200 tisíc dolarů v roce 2021. 300 tisíc dolarů je podle Woo již reálný cíl pro tento rok.

Analytik Citibank Tom Fitzpatrick predikuje cenu 318 tisíc dolarů. Dle jeho slov je pravděpodobné, že tržní kapitalizace Bitcoinu se výrazně přiblíží zlatu, což by odpovídalo následující predikci ze strany bratří Winklewossů.

Zakladatelé Facebooku predikují, že cena BTC dosáhne na půl milionu dolarů, protože tím by se srovnaly tržní kapitalizace Bitcoinu a zlata. Zároveň je důležité připomenout predikci Johna McAfeeho, který predikoval Bitcoin za milion dolarů do konce roku 2020. Predikce jsou jen velmi přibližné odhady. Všichni se nicméně shodují, že cena Bitcoinu bude růst.

SEC žaluje Ripple za prodej XRP

Americký regulátor zažaloval společnost Ripple za nelegální prodej cenných papírů. Podle SEC je totiž XRP jasnou formou cenného papíru společnosti Ripple. Na to dlouhodobě poukazovala i komunita kryptoměn, protože XRP je jeden z vysoce centralizovaných coinů.

XRP nemá na rozdíl od ostatních kryptoměn blockchain, nýbrž má pouze databázi, kterou společně spravují jednotlivé uzly v síti. Ty jsou ovládány primárně společností Ripple. Ripple také vlastní více než 50% celkového objemu všech XRP.

Ripple je znám tím, že při cenových růstech XRP začne na trh zhurta vypouštět nové mince, čímž společnost Ripple financuje svůj chod. SEC nezažaloval jen Ripple, ale také největší americkou burzu Coinbase.

Ta podle SEC vědomě nakupovala XRP od Ripplu a následně jej prodávala investorům na Coinbase (neplést s Coinbase PRO, což je standardní burza). Coinbase i Ripple se tak dostali do neblahé situace, kdy jsou ve významném sporu s největším regulátorem.

Národní státy vsázejí na blockchain

Americký kongresman Darren Sato navrhl zřídit pod Ministerstvem Financí vlastní úřad pro aplikaci a využívání blockchainu ve státní správě. Dle jeho slov by se dal blockchain implementovat pro digitální volby a zároveň by se dal využít pro chytrou distribuci a platby v energetickém sektoru.

“Myslím, že bychom mohli blockchain využít velmi brzy a udělat na něm několik následujících voleb”, řekl Sato.

Podobně je na tom i Čína, která pilotně testuje verzi digitálního juanu. Město Shenzen (12 milionů obyvatel) nově oznámilo loterii, kdy 100 000 lidem pošle 200 digitálních juanů. Celkově se bude jednat o rozdělení 3 milionů dolarů.

Shenzen chce vyzkoušet, jak budou běžní obyvatelé reagovat a nakládat s digitální verzí národní měny. Celé testování probíhá ve 4 velkých čínských městech a obecně je Čína nejdále se projektem digitální měny.

Závěr

Cena Bitcoinu se pohybuje na relativně extrémních hodnotách a jako logické vyústění trendu se jeví výrazná korekce. Proto je nyní potřeba být obzvláště opatrný s novými investicemi.

Na trh zároveň přichází první noví investoři z řad retailu. Cena BTC bude v následujících týdnech pravděpodobně vysoce volatilní. Jako katastrofální, ale reálný scénář se nyní jeví korekce k úrovni 20WMA, což by byl propad o přibližně 50%.

Zájem ze strany institucí neutichá a národní státy pokračují s integrací nových technologií. Objevují se také slabiny kryptoměnového prostoru, kterým jsou centralizované společnosti. Na ty totiž mohou cílit regulace a to je kritická slabina.

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.