Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Přehled Trhu Leden II 2021

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Týdenní přehled - 20.01.2021- Petr Nepraš

Cena BTC zažila mírnou korekci, ale drží se stále vysoko

Bitcoin od října minulého roku v podstatě bez přestání rostl. Za růstem ceny stála vlna institucionálních investorů a také první vlaštovky ze světa retail investorů. Kombinace těchto dvou faktorů vynesla hodnotu BTC z 10 tisíc dolarů až na dosavadní vrchol, kterým je hodnota 42 tisíc dolarů.

Cena BTC

Na grafu vidíme prakticky nepřetržitý růst od října minulého roku. Bitcoin od října posílil o 260%. Díky masivnímu pohybu jsme se přehoupli z technického bear marketu do bull marketu. Vytvoření nového ATH se tak stalo vstupní branou do nového býčího cyklu.

Cena BTC

Při pohledu na nižší časový rámec vidíme, že cena BTC se ustálila mezi hranicemi 42 tisíc dolarů a 35 tisíc dolarů. Z dlouhodobého hlediska je nicméně nejdůležitější hranicí 20 týdenní klouzavý průměr. Ten je momentálně na hodnotě 19 500 dolarů.

Případná větší korekce by srazila BTC až k této hranici. Jednalo by se o pokles okolo 44%. Hranice 20 WMA je běžnou korekční hladinou pro BTC v bull marketu. Trh s BTC je nyní ve velmi exponované fázi.

Nákupy jsou nyní spíše nebezpečné a větší vstupy by měl investor odložit až právě k výraznější korekci. Další variantou je metoda DCA. DCA znamená dolar cost average a v podstatě se jedná o postupné investice menších částek, kterými investor eliminuje větší cenové pohyby a v podstatě získá rozumnou průměrnou nákupní cenu.

Ethereum vyrovnalo ATH

Růst BTC v posledních měsících se až do nedávna netýkal altcoinové scény. Bitcoin si jel po svých kolejích a zbytek trhu nechal daleko za sebou. Situace se ovšem nyní mění. Jak trh roste, tak roste i chamtivost investorů, kteří postupně zvyšují míru rizika.

Vyšší míra rizika je v tomto kontextu investice do altcoinů. Altcoiny s sebou nesou vyšší míru rizika a zároveň vyšší potenciální zisky. V době chamtivosti tak investoři postupně začínají sázet více na altcoiny.

To se týká i ETH. Ethereum je v podstatě reprezentantem altcoinové scény. Dnes dosáhlo ETH na cenovou úroveň, kdy vyrovnalo dosavadní maximum 1440 dolarů.

Cena BTC

Na grafu je vidět, že od úplného dna ceny Etherea jsme zažili vzestup o 1300%. Ethereum tak po třech letech vyrovnalo předchozí maxima a otevírá se mu cesta do nových výšin bez supportů a rezistencí. To znamená, že nás čeká pravděpodobně období růstu, ale také masivní volatility.

Ethereum roste primárně kvůli dvěma fundamentům. V první řadě se na Ethereu buduje naprostá většina nových projektů. Lídrem mezi decentralizovanými aplikacemi je odvětví defi, které nyní existuje výhradně na ETH síti.

Ethereum také buduje druhou verzi své vlastní sítě. Ethereum 2.0 bude přecházet na Proof of Stake a k provozu sítě tak bude muset mít uživatel dostatek mincí ETH. Na provoz validátora je potřeba 32 ETH, které budou zamčeny přibližně na dva roky. Dlouhá doba zamčení mincí tak snižuje objem likvidních ETH na trhu, což snižuje nabídku a logicky následně tlačí cenu směrem nahoru.

Grayscale opět otevřel možnost investovat a hned nakoupil BTC za 700 milionů dolarů

Jsou nynější ceny vysoké i pro instituce? Příklad Grayscale prozatím ukazuje, že ne. Grayscale je největší regulovanou platformou pro nákup kryptoměn ze strany institucí. V minulých týdnech uzavřela společnost Grayscale možnost nových investic.

Po novém otevření fondů pro zákazníky Grayscale rovnou vybral 700 milionů dolarů, za které nakoupil cca 16 000 BTC. Jedná se tak o další indikátor, že nynější cena BTC je stále přijatelná pro nákupy ze strany institucí.

Je nicméně nutné zmínit, že zájem ze strany institucí v poslední době mírně opadl. Překotný růst ceny způsobil, že frekvence institucionálních nákupů se snížila.

Problém jménem Tether

Největší stablecoin na trhu Tether má nadále problémy s regulátory americké vlády. Tether pochází z dílny burzy Bitfinex, kterou vlastní společnost iFinex. Regulátoři dlouhodobě kritizují Tether za to, že pracuje málo transparentně a tudíž není jasné, jestli jsou všechny USDT tokeny kryty dolary.

Soud dal minulý rok iFinexu deadline pro dodání klíčových dokumentů pro blížící se proces. Původní datum 16. prosince bylo odloženo o 30 dní. iFinex nově požádal o další odklad, který by měl posunout datum pro dodání dokumentace na polovinu února.

Na trhu panují obavy, že kolaps USDT by měl výrazný dopad na celý kryptoměnový trh. Celkový objem USDT na trhu radikálně roste a tržní kapitalizace USDT nedávno přesáhla 24 miliard dolarů.

Regulátoři nicméně s největší pravděpodobností necílí na likvidaci Tetheru jako takového, nýbrž se snaží donutit iFinex k vyšší míře transparentnosti. Katastrofální scénáře jsou tak spíše nepravděpodobné.

Závěr

Cena kryptoměn je již delší dobu v extrémně exponované fázi. Větší cenová korekce se tak jeví jako logické vyústění nynější situace. Trhem ovšem mávají jak velké instituce, tak první vlna nových retail investorů.

Příchod nových investorů se primárně projevuje na vzestupu altcoinů. Noví investoři často nekupují BTC, protože je již moc drahý a snaží se najít “druhý Bitcoin” a na něm zbohatnout. To žene kupředu kapitalizaci altcoinového trhu.

Nové vstupy institucí nadále ukazují, že i nynější cena je přijatelná pro velké hráče, i když na trhu nastal jistý útlum. Bývalý kanadský premiér nicméně nedávno navrhl, že by měl Bitcoin figurovat ve státních rezervách. Doba, kdy byl Bitcoin na okraji zájmu tak nyní končí a stává se z něj mainstream investiční nástroj.

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.