Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Přehled trhu Prosinec 2020

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Cena BTC je na vzestupu. Ten již trvá přes dva měsíce a prozatím se zastavil těsně pod hranicí 20 000 dolarů. Pokud se podíváme na graf, tak je jasně vidět, že trend ve vývoji ceny BTC je rostoucí.

Jak je vidět na grafu, tak za sebou máme přibližně 8 rostoucích týdnů s pouze jedním propadem. Cena BTC tak za poslední dva měsíce vyrostla přibližně o 80%. Během této doby byla dvakrát otestována hranice 20 000 dolarů a pokaždé přišlo zamítnutí. Větší korekce se nicméně nekonala.

Pokud by měla přijít silnější korekce (a ta rozhodně přijít může), tak jako logická hladina supportu se jeví plovoucí průměr 20 týdnů (20 WMA). To je obvyklá hladina supportu v rámci bull marketu. Potvrzený propad na týdenním grafu pod touto úrovní by pak byl důvodem k obavám.

Zajímavější obrázek je pak na grafu měsíčním. Pokud odebereme z grafu knoty svící, tak uvidíme, že trh se z měsíčního hlediska nachází na nových maximech.

Na několika málo burzách již bylo překonáno ATH z roku 2017. Kryptoměnové burzy mají totiž lehce odlišné ceny. Burza Kraken tak již např. hlásí nové ATH. A to je dobrá známka. Nejdůležitější roli ovšem hraje překročení psychologické hranice 20 000 dolarů. Potom se již budeme nacházet v tržním prostoru bez rezistencí a cena bude mít tak volný prostor k vzestupu.

Instituce nakupují Bitcoin

Investice z institucionálního světa nadále pokračují. To ilustruje případ Guggenheim Partners. Guggenheim je investiční fond, který spravuje majetek v hodnotě přibližně 270 miliard dolarů.

Guggenheim v minulém týdnu oznámil skrze SEC (americký regulátor, kde mají finanční společnosti povinnost hlásit své investice nad určitou částku), že se chystá investovat 500 milionů dolarů do BTC skrze Grayscale fond.

Další gigant tak vstupuje do prostoru kryptoměn a to s nezanedbatelnou částkou. A právě vstupy institucionálních investorů jsou hlavním motorem za vzestupem ceny. Bitcoin totiž dlouhodobě roste a to bez vyšších volume na burzách.

To v praxi znamená, že velká část obchodů probíhá mimo burzovní prostředí a tedy OTC (Over the counter). Zde je paralela s pokračujícím mizením BTC z kryptoměnových burz.

Odliv BTC z burz

Kryptoměnové burzy zažívají výjimečné období. Velké množství Bitcoinů totiž odtéká pryč z burz, což je situace, která se v historii kryptoměn stala pouze jednou.

Na následujícím grafu je možné vidět celkový počet BTC, které vlastní největší burzy ve světě kryptoměn. Obvyklým trendem byl postupný příbytek BTC na burzy. Ten se ale v posledním roce obrátil a prakticky celý rok 2020 byl ve znamení re akumulace.

Na grafu jsou barevně odlišené jednotlivé burzy a je zde ukázán celkový počet BTC na těchto burzách. A jak je vidět, tak takovýto propad v množství BTC na burzách naposledy proběhl v roce 2016 a to těsně před počátkem masivního bull runu z roku 2017.

Zatímco v roce 2016 propad v zásobách BTC trval 5 měsíců a jednalo se o 11%, tak nyní můžeme vidět propad trvající deset měsíců a celkovou ztrátu 19% BTC zásob. Tento trend ještě v posledních měsících akceleroval a to i přes radikální vzestup ceny.

To signalizuje, že investoři momentální ceny vnímají jako rozumné a i při nynějších hodnotách jsou ochotni stahovat své BTC do soukromých peněženek na dlouhodobější držení. Naopak přesun financí na burzy značí blížící se tlak na prodej.

Ethereum 2.0 spuštěno

Ethereum je nejvyužívanější sítí v kryptoprostoru. Díky tomu, že se jedná o smart kontrakt platformu, tak je možné budovat na Ethereu decentralizované aplikace. Již nyní je síť vysoce přetížena a při interakci se smart kontraktem je často potřeba zaplatit poplatek i přes deset dolarů.

Právě omezená kapacita sítě vedla vývojáře ETH k vytvoření nové verze sítě. Té se říká Ethereum 2.0. Nová verze sítě přechází na nový těžební algoritmus. Nově se již nebude težit pomocí grafických karet, ale naopak síť přejde na úplně nový model těžby, který se jmenuje Proof of Stake.

Těžaři (spíše validátoři) budou muset vlastnit 32 ETH, aby se staly plnohodnotným participantem v síti. Každý kdo vlastní 32 ETH se tak může nově podílet na provozu druhé verze ETH sítě.

Prvního prosince byl v jednu hodinu našeho času spuštěn tzv. Beacon chain, který je prvním komponentem nové sítě. V následující fázi bude spuštěno 64 shardů. V postatě se jedná o 64 poloautonomních blockchainů, kdy beacon chain bude sloužit jako jejich koordinátor.

Noví těžaři ETH musí zamknout své mince na přibližně 2 roky. To znamená, že celkově tak bude ubývat zásoba ETH na trzích. To bude ještě podpořeno růstem defi aplikací. Ty obvykle vyžadují zamykání ETH na určité časové období.

Na nové verzi ETH sítě je zamčeno již téměř milion mincí ETH. Ethereum je tak z investičního hlediska ve velmi dobré pozici pro budoucí měsíce a roky.

Firmy podle množství držených BTC

Se zajímavou statistikou přišel analytik Kevin Rooke. Ten se podíval na společnosti, které vlastní Bitcoin. Největším držitelem BTC mezi soukromými společnostmi je firma Microstrategy.

Ta investovala své dolarové úspory do BTC. Celkově se v době nákupu jednalo o 450 milionů dolarů. Jejich rezervy mají nyní hodnotu okolo 700 milionů dolarů.

Dalšími firmami, které mají v soukromém vlastnictví BTC je například Galaxy Digital, kterou vlastní Mike Novogratz. Hned za ním se pak nachází firma Jacka Dorseyho (CEO Twitteru) Square.

Zajímavé také je, že přibližně 70 tisíc BTC vlastní vláda USA. Ta je zabavila při různých raziích. Vysoká čísla hlásí také společnosti, které nabízí obchodování BTC a dalších kryptoměn na klasických burzách.

Za poslední týdny tak Grayscale přidalo na 20 000 BTC do svého portfolia (Grayscale funguje jako investiční nástroj pro instituce). Příklad Grayscale následuje fond 3iQ, který akceleruje svou akumulaci BTC.

Závěr

Instituce, instituce a ještě jednou instituce. Jsou to právě velké společnosti, které ženou nynější cenu k novým vrcholům. Prozatím totiž není vidět výrazný příbytek retail investorů a nakupují tzv. smart money.

To je fáze, která předchází bull runu. Smart money nakupují a následně jejich představitelé začnou chodit do médií, kde propagují Bitcoin a další kryptoměny jako perfektní investici. To postupně láká i retailové investory, kteří přichází až později a to ve chvílích, kdy cena roste.

Prostor kryptoměn se momentálně nachází ve fázi vysoké chamtivosti a proto je potřeba být opatrný s novými investicemi. Pokud by měla nyní přijít výraznější korekce, tak se jako logická hladina jeví hranice 13 000 USD, což je zároveň i hladina 20 WMA.

Po potvrzeném průrazu 20 000 se ovšem dá již očekávat nový bull run. Za tím bude stát přichod retail investorů, kteří budou mít díky integracím Paypalu či Cashapp snadné přístupové body.

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.