Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Přehled trhu Září II 2020

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Přehled trhu září I.

Bitcoin stagnuje, altcoiny v korekci

První dva týdny v září nám přinesly korekci pro altcoiny i Bitcoin. Bitcoin bojoval s hranicí 12 000 UDS, kterou se prozatím nepodařilo stabilně prorazit. To je nejbližší, významná hranice, kterou je potřeba sledovat.

Altcoiny prošly obdobím silného růstu a výrazně snížily BTC dominanci, což ukazuje, že se trh probouzí k realitě, kdy jsou altcoiny hodnotné a slibují větší zisky než právě Bitcoin.

V rámci koronavirové epidemie se propadly všechny trhy a pro altcoiny to byla opravdu drsná rána. Celková kapitalizace altů klesla až na úroveň 40 miliard dolarů. Poté ovšem následoval masivní vzestup o 240 % a to tedy přibližně k 150 miliardám dolarů.

Poté následovala již menší korekce, která, jak se zdá, respektuje hranici 80 DMA (80 denní plovoucí průměr). Momentálně se altcoiny pohybují kolem kapitalizace 130 miliard dolarů.

Bitcoin kolísal mezi 12 000 a 10 000 dolary. Hranice 10 000 se prozatím drží a co je důležitější, tak neproražena zůstala i hranice 20 WMA (20 týdenní plovoucí průměr).

U BTC máme dvě velmi dobré známky. Jedná se o odraz od 20 WMA a odraz RSI na hodnotě 53. Obě tyto hladiny historicky signalizovaly teritorium pro bull run. Prozatím tak vše vypadá dobře.

Fundamenty na vzestupu

Zatímco cena byla v korekci po předchozím růstu, tak fundamentální stránka trhu je na masivním vzestupu. Tři klíčové indikátory ukazují optimismus v prostoru, který by se v následujících měsících měl projevit právě na ceně kryptoměn.

V první řadě před sebou máme další nárůst zásob tzv. stablecoinů. Ty reprezentují nové peníze, které přichází do prostoru kryptoměn. Nyní je jasné, že se nacházíme v bezprecedentním období. Zásoba stablecoinů od počátku roku vyrostla přibližně o 14 miliard dolarů.

Z 5 miliard na počátku roku jsme se tak dostali na téměř 20 miliard dolarů ve stablecoinech. Ty reprezentují připravenou nákupní sílu. Čím více stablecoinů a čím nížší cena BTC, tím větší potenciál pro vzestup ceny.

Kapitalizace stablecoinů je ovšem nyní v dříve neviděných hodnotách a je tak možné, že brzy uvidíme velmi radikální pohyby.

Dalším fundamentem, který hraje zásadní roli, je pokračující vzestup hashrate v síti BTC. Ten indikuje důvěru těžařů ve vyšší cenu a proto nakupují nové stroje a zapínají ty vypnuté. Celkově hashrate poprvé překročil hranici 150 milionů Tera hashů za vteřinu. Díky tomu je síť BTC nenapadnutelná.

Nakonec zde máme také obrovský vývoj na straně alternativních mincí. Altcoiny si vedou opravdu velmi dobře. Např. Ethereum vykazuje stabilně přes 1.2 milionů transakcí denně (BTC má pouze okolo 350 tisíc transakcí za den).

Decentralizované Finance

Obzvláště silnou částí altcoinového spektra se staly decentralizované finance (Defi). Jedná se o projekty, které v podstatě tvoří finanční služby a to bez potřeby prostředníky. Defi má 4 hlavní odvětví.

  • Půjčky
  • Decentralizované burzy
  • Finanční deriváty
  • Tvorba digitálních majetků

Jak se ukazuje, tak zájem o zprostředkování i využívání Defi služeb je vysoký. Jedná se tak o jednu z relativně mála aplikací blockchain technologií, která vyvolává opravdový zájem a plní skutečně potřebné funkce.  

Decentralizované finance se staly hitem letošního roku. Wang, bývalý produktový manažer serveru Messari, se nechal slyšet, že Defi je příležitost jednou za dekádu. Jeho bývalý kolega Selkis (CEO Messari) na druhé straně tvrdí, že Defi je bublina, která brzy praskne.

V Defi prostoru se vyrojilo již poměrně velké množství podvodů a projektů s minimálně podezřelou reputací. To je obvykle známka toho, že je daná oblast příliš exponovaná. Lidé jsou ochotni investovat prakticky do všeho, co má na sobě nálepku Defi.

Binance buduje rychlostí světla

Při pozorném sledování ceny top 10 projektů se ukázala jedna anomálie. Zatímco většina projektů pomalu klesala na ceně, tak mince BNB (Binance coin) rostla. Za tím stojí silný rozvoj platformy i blockchainu.

Binance má za sebou tři velké kroky. Burza v první řadě spustila Binance smart chain (BSC). To je paralelní chain k Binance blockchainu. Díky němu je možné vytvářet v ekosystému Binance smart kontrakty a tudíž už nyní můžeme vidět růst Defi projektů na BNB chainu (respektive na BSC).

Díky vzniku BSC se také blíží možnost stakovat BNB mince, což povede k jejich zhodnocení. Staking mincí je obecně považován za výraznou podporu hodnoty daného coinu.

Binance také oznámila, že podpoří projekty na BSC 100 miliony dolarů. To znamená, že vývojáři budou mít ekonomické pobídky k tvorbě aplikací na BSC.

Posledním fundamentem je pak vznik tzv. Launchpoolu. Za stakování či půjčování svých BNB (a dalších) mincí dostane uživatel odměnu nejen v podobě úroku, ale také v podobě nových mincí. Na Binance momentálně běží dva projekty v launchpoolu. Jedná se o Bella protokol a projekt Wing. Oba tyto projekty spadají do decentralizovaných financí.

Závěr

Máme před sebou obrázek o zdravém růstu blockchain ekosystému. Bitcoin prokazuje svou stabilitu stoupajícím hashrate a altcoiny zase přináší očekávané inovace, které se aktivně využívají.

Prostor zachvátila Defi horečka a kvalitní projekty v rámci decentralizovaných financí si zaslouží velkou pozornost. Nicméně je také potřeba být extrémně opatrný při hledání menších Defi projektů. Prostor se totiž plní mnoha pochybnými výtvory.

Podle všeho (hlavně podle růstu kapitalizace stablecoinů) nás čeká velmi zajímavý podzim a zima.

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
1,0000 BTC 29.3.24
Výkup
0,0120 BTC 26.3.24
Výkup
0,0229 BTC 21.3.24
Prodej
2,3374 SOL 20.3.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.