Kryptoměny - snadno, pohodlně a bezpečně!
(+420) 777 439 677

Přehled trhu Září 2020

Články ze světa kryptoměn.

Autor: FreeCoin.cz

Fidelity otevírá kryptoměnový fond

Fidelity Investments je jednou z největších společností na správu majetku. Jen mateřská firma v ekosystému Fidelity spravuje majetek klientů v hodnotě 2.6 milionů dolarů. Fidelity v srpnu oznámilo nový fond, který bude výhradně na Bitcoin.

Dceřiná společnost Fidelity Digital Assets již oznámila lokálnímu regulačnímu orgánu SEC, že zakládá nový bitcoinový fond. Ten bude zaměřen na institucionální a movité klienty. Minimální vstupní částka do fondu bude 100 000 dolarů.

Fidelity také na konci července vydalo souhrnou zprávu o stavu Bitcoinu. Firma využila model predikce ceny známý jako Stock to Flow. Ten predikuje cenu až 1 milion dolarů za BTC a to přibližně do roku 2030.

Stock to Flow model v podstatě měří poměr mezi jednotkami v oběhu a nově vznikajícími jednotkami. Bitcoin po halvingu prochází tzv. supply šokem, kdy se přírustek nových mincí zmenšil na polovinu.

Fidelity také ve zprávě o Bitcoinu nabídlo graf, který ilustruje, jak nízká je nynější cena kryptoměn. Celková hodnota BTC např. tvoří necelých 30% hodnoty akcií společnosti Facebook nebo necelá dvě procenta celkové hodnoty zlata.

Podle společnosti je Bitcoin největším ekonomickým vynálezem po podvojném účetnictví. I CEO Fidelity Abigail Johnson veřejně řekla, že se podílela na těžbě BTC. Fidelity patří mezi giganty finančního sektoru a podpora kryptoměn z jejich strany může strhnout další významné instituce.

FED uvolní inflaci dolaru

Důležitá zpráva pro kryptoměny přišla od vlády USA a jmenovitě od předsedy lokální centrální banky Jeroma Powella. Ten nově oznámil, že v rámci ekonomických opatření v boji s koronavirem uvolní centrální banka inflaci dolaru.

FED se snaží obecně držet inflace pod dvěma procenty. To se má nicméně brzy změnit a inflace tuto hranici může hravě přeskočit. FED tím chce podpořit spotřební ekonomiku a vytvořit tak prostředí, kdy ani jednotlivci ani firmy nebudou šetřit peníze.

USA již schválili záchranné balíčky ve výši 6 bilionů dolarů, což byl naprosto bezprecedentní krok na podporu ekonomiky. Rostoucí inflace fiat měn nicméně nahrává do karet kryptoměnám, které mají ustálené objemy.

Bitcoinu bude maximálně 21 milionů a poslední Bitcoin bude vytěžen v roce 2140. To je lákavé pro investory. Jednak proto, že Bitcoin má dlouhodobou růstovou tendenci, která pokračuje s vyšší adopcí ve společnosti. Druhak je to právě monetární politika omezeného počtu jednotek.

Díky tomu je Bitcoin vzácný a pouze 21 milionů lidí na planetě bude moci vlastnit jeden celý Bitcoin. Situace je tak pro kryptoměny velice příznivá. Podobné opatření plánují i Evropské země a dá se očekávat, že kryptoměny a obzvláště Bitcoin se stanou tzv. bezpečným úložištěm hodnoty.

Ethereum má rekordní zátěž sítě, ale také poplatky

Ačkoliv Bitcoin je podle tržní kapitalizace největší kryptoměnou, tak pokud se podíváme na statistiky užívání, zjistíme, že největším kryptem je Ethereum. Zatímco počet transakcí se u BTC pohybuje mezi 300 000 a 400 000 denně, tak Ethereum nedávno dosáhlo na 1.3 milionů transakcí denně.

Za to může primárně ohromný zájem o decentralizované aplikace v oblasti Defi, tedy decentralizovaných financí. Decentralizované finance jsou v podstatě aplikace postavené na smart kontraktech, které umožňují automatizované operace s kryptoměnami.

Díky tomu tak vznikají aplikace jako Maker DAO a Compound, které umožňují půjčky mezi uživateli a to bez potřeby důvěry. Další oblastí jsou např. tvorba finančních derivátů, tokenizace majetků či decentralizované burzy.

Decentralizované finance dosáhly v posledním týdnu na hodnotu 8 miliard dolarů (hodnotí se počet zamčených mincí ve smart kontraktech). To značí naprosto enormní zájem v komunitě a na obrázku níže je vidět, jak radikální vzestup Defi zažívá.

Právě vzestup decentralizovaných aplikací nicméně ukazuje slabinu nynějších blockchainů. Průměrné poplatky za transakci na ETH síti dosáhly v posledních dnech na 8 dolarů, což je vysoce nepřijemné pro běžného uživatele. Zároveň to nicméně ilustruje, že uživatelé sítě jsou ochotni platit vysoké poplatky, protože si transakcí v síti natolik cení .

Na síti Ethereum se nicméně buduje mnoho různých řešení, jak se poprat jednak s výškou poplatků a také, jak vyřešit scaling jak jednotlivých aplikací, tak i scaling celého blockchainu. Ethereum by do konce roku mělo spustit svoji verzi 2.0, která poběží na systému konsensu Proof of Stake. Díky tomu by se měl blockchain výrazně zrychlit a do budoucna (2-3 roky vývoje) by se mohlo dosáhnout až na tisíce transakcí za vteřinu.

Vývoj blockchain systémů je ovšem těžko předvídatelný, protože se jedná o bezprecedentní technologii. Můžeme tak prozatím doufat, že se ETH 2.0 podaří bezpečně spustit.

Polkadot novým hitem kryptosvěta

Na trh se v druhé polovině srpna dostal dlouho očekávaný projekt Polkadot. Ten patří mezi silnou trojici nově vznikajících smart chainů. Do té patří Cosmos, který již vyšel minulý rok, a také Dfinity, které by mělo vyjít na konci roku 2020.

Polkadot se dostala na 6. místo podle tržní kapitalizace a to s hodnotou přibližně 5.5 miliardy dolarů. Polkadot vychází z dílny Gavina Wooda, který byl spoluzakladatelem sítě Ethereum. Při vývoji DOT tak zužitkoval své zkušenosti s ETH a připravil se svým týmem zbrusu nový blockchain.

Polkadot patří do třetí generace blockchainů, které jsou specifické vyšší rychlostí a schopností interoperability mezi různýmí blockchainy. Samotný blockchain Polkadot je tzv. relay chain, ke kterému se následně připojují vedlejší blockchainy. Díky tomu je snádná interoperability, vyšší škálovaní a specializace.

Jednotlivé připojené blockchainy se mohou specializovat na konkrétní činnosti (např. blockchain pro stablecoiny, pro decentralizované aplikace atd.). To ve výsledku umožňuje nejen vyšší počet transakcí za vteřinu, ale také specializaci a usnadnění konkrétních úkonů.

Polkadot prozatím drží vzestupnou tendenci, nicméně cena nových projektů má tendenci k velké fluktuaci a proto je potřeba být opatrný v případě investice. Polkadot se tak zařadila mezi top kryptoměny. Široký a funkční ekosystém o sobě již dává vědět, protože na trh přichází mnoho projektů fungující na blockchain technologii od týmu Polky.

Za zmínku stojí dva projekty. Jedním je Kusama, což je testovací prostředí pro Polku. V podstatě se jedná o něco jako je Litecoin pro Bitcoin. Druhým projektem je pak Energy Web Chain (EWT), který bude podobně jako Polkadot relay chainem. Tento projekt se soustředí na vybudování digitální infrastruktury pro energetické sítě.

Připojte se k našim spokojeným zákazníkům Poslední realizované obchody
Prodej
2,0000 SOL 18.4.24
Prodej
1,0000 ETH 18.4.24
Výkup
0,0372 ETH 17.4.24
Prodej
0,1239 ETH 15.4.24
CHCI TÉŽ INVESTOVAT NEBO PRODAT

Zaujala Vás naše nabídka a rádi byste investovali do kryptoměn a nebo již kryptoměny vlastníte a rozhodli jste se je prodat a získat tak finanční prostředky? Neváhejte nás kontaktovat na níže uvedené kontakty a nebo využijte formuláře výše.